Het verschil tussen een échte Eames en een replica.

29 februari 2016

Wood Table Eames Plastic Side Chair DSW Eames Palstic Armchiar DAW Wall Clock Sunflower Akari 70N Eames Stool Eames House Bird

Als je op zoek gaat naar een plastic chair van Eames kom je online zowel aanbieders tegen van de échte varianten als de replica’s. Dit levert vaak veel vragen op bij je zoektocht naar een mooie Eames plastic chair.

Waaraan zie je het verschil? Waarom een échte een geen replica? Hoe weet je zeker dat je een échte koopt? Deze drie vragen zullen we in onderstaande blog beantwoorden. We beginnen met een korte introductie over Eames, want wie zijn dat nou precies en waarom zijn hun stoelen zo bekend en gewild?

Charles & Ray Eames

Charles Eames (1907) en Ray Eames (1912) behoren tot de top van meest innoverende en imposante designers. Dit duo begon samen te ontwerpen vlak na hun huwelijk in 1941. Echter was dit nog niet in meubilair maar ontwikkelde zij brancards en beenspalken. Pas in 1946 wordt hun experimenteel meubilair uit gevormd multiplex tentoongesteld. Ook dan zit er nog 2 jaar tussen voordat de “plastic chairs” in productie worden genomen. Dat Charles & Ray Eames ruim dekkend en wel willend zijn blijkt uit de jaren die zij tussendoor besteden aan filmmaken, fotografie en architectuur. In 1957 kwam de samenwerking met Vitra tot stand. Vitra benadrukt dat Charles & Ray Eames tot de dag van vandaag nog hun stempel drukken op de ontwerpfilosofie binnen het bedrijf.

Charles-and-Ray-Eames-4Charles-Ray-Eames-Signatures

 

 

The details are not the details. They make the design

Charles Eames

De verschillen

Wij van BigBrands zijn al geruime tijd gespecialiseerd in design en geven je graag wat insight tips om de zoektocht naar jouw design klassier gemakkelijker te maken.

Punt 1 | Uitstraling

Soms zijn er kleine aanpassingen gemaakt in een product waardoor de rechten van een stoel omzeild kunnen worden. Deze aanpassingen zijn zo minimaal dat het niet voor iedereen zichtbaar is.

Punt 2 | Kwaliteit

Bij een Replica wordt er gebruik gemaakt van kwalitatief minder goede materialen. Voorbeelden hier van zijn bijvoorbeeld chroom dat gaat oxideren en kunststof dat verkleurt of sneller breekt. Bij minder goede productie-processen zijn verbindingen minder sterk waardoor er sneller beschadigingen ontstaan. Bij de Eames plastic chair met de draadonderstellen kun je dit voelen/horen aan het draadonderstel of deze wel of niet hol van binnen is. Als je met een tik op het onderstel hoort dat het hol is, heb je te maken met een replica. Deze zijn minder sterk dan de échte Eames waarbij het onderstel niet hol van binnen is.

Punt 3 | Comfort

In verband met de minder geavanceerde productie zul je merken dat het zitcomfort minder is. Of er is in het design te weinig rekening gehouden met de standaard. Voor de plastic chairs van Eames is in de geschiedenis gekozen voor een zitschaal van plastic aangezien dit materiaal sterk is en een goed comfort heeft.

Eames Plastic Armchair DAR

Eames Plastic Side Chair DSR-1

89138e76985df76d0c257d05d7f8db10

 

 

Redenen waarom je meer hebt aan écht Eames dan aan een een replica.

Als eerste wijs ik je op bovenstaande punten over kwaliteit en comfort. Ook zal de stoel nooit zijn waarde verliezen. Zie het als een erfstuk waar je keer op keer, generatie op generatie iemand gelukkig mee maakt.

Eames Plastic Armchair RAR

Hoe weet je zeker dat je een échte koopt?

Er zijn momenteel zoveel replica’s laat staan online shops of woonwinkels waarbij je terecht kunt voor design meubilair. Waar moet je nu rekening mee houden?

  • Echtheid label onder op de stoel.
  • Erkende dealer (vaak ook terug te vinden op de site van de leverancier)
  • Vraag simpelweg de verkoper/verkoopster over het product. Een echte kenner kan je alles vertellen over het merk, designer, stoel, uitvoering en echtheidscertificaat.

Wire Chair Eames Plastic Armchair Eames Plastic Side Chair WEB

 

BigBrands is al enige jaren officieel Vitra dealer. Wij leveren dan ook alleen de échte Eames Chairs en niet de replica’s. Wilt u meer weten? Stel uw vraag per telefoon of mail en wij staan u graag persoonlijk te woord.

Bekijk nu ook ons Pinterest Eames bord!

Eames Plastic Chair Group_upholstery_web

Eames Plastic Chair Group_web

 

Lees meer blogs